donderdag, juli 07, 2005

Hoe lezen mensen op het internet?

Antwoord: ze lezen niet!


Mensen lezen webpagina’s zelden helemaal. Ze scannen de pagina en pikken er hier en daar woorden of zinnen uit.

Uit recent onderzoek blijkt dat 79 procent van de proefpersonen elke nieuwe pagina tekst scant, slechts 16 procent leest de tekst woord voor woord.



Een tekst op internet verschilt dus grondig van een gedrukte tekst.


Als u een tekst op het internet wilt plaatsen, zorgt u er best voor dat de tekst makkelijk te scannen is. Dat kan bijvoorbeeld door een aantal hulpmiddelen te gebruiken:


- Opvallende sleutelwoorden, vetgedrukt, in een andere kleur of typografie of hypertext-links;

- Duidelijke subtitels

- Lijsten met opsomtekens of nummers

- Slechts één idee per paragraaf gebruiken: lezers zullen eventuele andere ideeën overslaan als ze niet ‘gepakt’ zijn van bij de eerste woorden in de paragraaf

- Half zoveel woorden als in een conventionele tekst.


Internetgebruikers hechten veel belang aan geloofwaardigheid, aangezien het vaak onduidelijk is wie de informatie op het internet verstrekt en of de informatie betrouwbaar is. Geloofwaardigheid kan je verhogen door goede teksten te schrijven, grafisch materiaal van een hoge kwaliteit te gebruiken en links naar andere sites te voorzien. Die tonen aan dat je zelf je huiswerk hebt gedaan en niet bang bent je lezers andere sites te laten bezoeken.


Wie surft op het net wil nuttige informatie, en wel zo snel mogelijk. Internetgebruikers houden daarom helemaal niet van de gezwollen reclamestijl vol subjectieve beweringen en superlatieven die sommige bedrijven graag hanteren. Mensen willen feiten en antwoorden.



Copywriting