dinsdag, augustus 22, 2006

Is een copywriter een artiest?

Veel copywriters voelen zich “artiest”, net als veel art directors - deze laatste zijn het ook vaak. Zij houden van esthetische advertenties. Maar het is niet omdat een advertentie er goed uitziet en aangenaam is om te lezen dat ze ook mensen overtuigt om het product te kopen. Soms kunnen goedkoop geproduceerde advertenties, eenvoudig en direct geschreven het best verkopen.
Sommige reclamemensen vinden verkopen blijkbaar iets “vies”. Zij krijgen graag complimenten over die “prachtige” campagne. Maar wat ben je ermee als adverteerder als consumenten zich wel jouw mooie campagne herinneren…maar niet meer weten om welk product het gaat? Laat staan dat ze het product in de winkel gaan kopen.
Als professionele copywriter is het jouw plicht om de verkoop van jouw klant te doen stijgen tegen de laagste kost. Als een zoekertje in Het Nieuwsblad beter werkt dan een volledige bladzijde in Knack Magazine, gebruik dat dan. Als een eenvoudige brief meer omzet genereert dan een vierkleurenbrochure, stuur dan de brief.

2 Comments:

At 6:52 p.m., Blogger hoçus said...

Deze reactie is verwijderd door de auteur.

 
At 10:42 p.m., Blogger hoçus said...

Tja daar ben ik toch weer.
Een artdirector is geen artiest en een copywriter ook niet. Of beiden zijn het wel. Een artdirector is wellicht eerder een gemankeerde artiest. Kijk naar hun vooropleiding. Meestal is deze kunst-academisch of grafisch gestoeld. Copywriters komen echt uit alle lagen. Vaak zijn het mislukte muzikanten (ondergetekende), of mensen van 12 ambachten en 13 ongelukken. Maar dit terzijde. Creatieven in de reclame zijn niet meer dan vakmensen die een ambacht verstaan. Zij hanteren instrumenten om het probleem van de klant op te lossen. De manier waarop zij dat doen is eigenzinnig, maar zeker geen vrije val, zoals bij kunstenaars, die een 'wave' krijgen. Dus laten we ons vak nou niet - gefrustreerden die we zijn - meer inhoud geven dan het verdient. Het is een mooi vak waar je inlevingsvermogen en sociale-intelligentie voor nodig hebt. Meer niet.

hocus

 

Een reactie posten

<< Home